Édesgyökér hipertónia, Magas vérnyomás
Az édesgyökér — milyen anyagokat tartalmaz?
E vegyület okozza az édesgyökér intenzív édes ízét, hiszen az anyag körülbelül ötvenszer édesebb az általunk leginkább használt szaharóznál. Számos pozitív hatása ismert: már az ókorban is használták a szert gyomorfekély gyógyítására, édesgyökér hipertónia és köptetőként is megállta a helyét.
Bevitelére fokozottan ügyeljünk, mert túlzott fogyasztása fejfájást, rosszabb esetben ödémát, káliumveszteséget, magas vérnyomást és még helytelen szívverést is.
Flavonoidok — liquiritin, isoliquiritin, glabridin A flavonoidok antioxidáns jellegű növényi hatóanyagok, melyeknek számos egészségre gyakorolt pozitív hatásuk ismert: többek között erősítik az immunrendszert, csökkentik a gyulladást, vírus- és baktériumellenesek, de még májvédő hatásuk is jelentős. Összességében elmondhatjuk tehát, hogy e vegyület bevitele szervezetünkben létfontosságú lehet, hiszen nagyban hozzájárulnak a betegség megelőzésében, egészségünk megőrzésében.
Kísérletek azt bizonyítják, hogy akár még a mellrákot is lehetséges lesz gyógyítani a szer segítségével. A galbridin: A glabridin az a flavonoid, mely segíti a édesgyökér hipertónia a zsíranyagcserét optimalizálni, így megfelelő mozgás és étrend mellett testsúlycsökkenést is elérhetünk a segítségével Kumarin A kumarin egy régóta ismert íz-és aromaanyag, melyet sok növényben megtalálunk, így az édesgyökér is tartalmazza.
Legnagyobb koncentrációban a fahéjfélékben található meg.
De nemcsak a gasztronómia, hanem a gyógyászat is nagy hasznát veszi, ugyanis segít a tumor, a magas vérnyomás megelőzésében, antiszeptikus hatása is ismert, ezenfelül még az asztma kezelésére is használják. Nagy mennyiségben véralvadásgátló hatása ismert! Fitoszterolok — sztigmaszterol, B-szitoszterol A fitoszterolok a koleszterinhez hasonló szerkezetüknek köszönhetően lekötik azokat a receptorokat, melyek segítségével a koleszterin felszívódna, így koleszterinszint-csökkentő hatásuk igen jelentős.